18 Jan Okullar Konuşuyor Projesi
Bu proje, Mardin’de Payda Öğrencilerle Birlikte projemiz öğrencileri ile bir pastahanede buluşup sohbet ederken bizlere yöneltilen “Sizler bizlere İngilizce öğretir misiniz?” sorusundan doğdu. İlk önerileri, ‘sizler bizlerle İngilizce konuşun, öğrenelim’ idi. Fakat sonrasında Payda olarak bu talebi nasıl daha sürekli ve Payda misyonumuza uygun şekilde projeleştirebiliriz diye tartıştık ve Okullar Konuşuyor Projesini yarattık.
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki öğrencileri birbirleri ile eşleştirip okullarının İngilizce bölümleri ve öğretmenlerinin oluşturdukları haftalık program ile güncel konular (dinledikleri müzik, okudukları kitaplar, seyrettikleri filmler, aileleri, şehirleri, sevdikleri yemekler, yaptıkları sporlar, okul hayatları vs) hakkında sohbet etmelerini sağlıyoruz. İngilizce Pratik yapabilmeleri için internet üzerinden bir yıl boyunca video konferans yapıyorlar.
Proje aracılığı ile gençlerimizi sınıf ekosisteminin dışına çıkararak yaşıtları ile günlük konuları samimi ve rahat bir ortamda konuşabilmelerini sağlıyor ve İngilizce Pratik yaparken arkadaşlıklarının da geliştirmelerine ön ayak oluyoruz.
Projenin Uygulandığı Okullar;
- TED Atakent Koleji (İstanbul) & SEV Amerikan Koleji (İstanbul) & Malatya Fen Lisesi (Malatya): 88 öğrenci
- İzmir Amerikan Lisesi (İzmir) & Mardin Fen Lisesi (Mardin): 45 öğrenci
- İzmir Ekonomi Üniversitesi (İzmir) & Payda Üniversite öğrencileri (Türkiye Geneli): 25 öğrenci
- Üsküdar Amerikan Lisesi (İstanbul) & Aziz Sancar Anadolu Lisesi (Mardin): 94 öğrenci
- Robert Kolej (İstanbul) & Avanos Anadolu Lisesi (Nevşehir) : 2021 yılında çalışma yapılmadı
Önümüzdeki yıllarda yeni okulları ve farklı “ortak payda”ları dahil ederek projemizin kapsamını genişletmeyi planlıyoruz.
Projenin Faydaları
Öğrencilerimiz farklı coğrafyalardan arkadaşlıklar tesis ediyor.
Öğrencilerimiz birbirlerinin hayatlarını, yaşadıkları ortamı, düşüncelerini, değerlerini, daha iyi anlayarak hem önyargılarını kırıyorlar, hem de kendi bakış açılarını genişletiyorlar. Ortak paydaları keşfettikçe, coğrafi ve kültürel mesafe olarak birbirlerinden oldukça uzak ve farklı olmalarına rağmen, aslında ne kadar yakın olduklarını anlıyorlar.
Öğrencilerimiz aralarındaki mesafeye rağmen, uzaktan birlikte çalışıp her iki taraf için verimli ve olumlu sonuçlar çıkarmayı öğreniyorlar.
Projenin İşleyişi
Eşleştirdiğimiz iki okuldan projeye katılacak 9. ve/veya 10. Sınıf öğrencileri İngilizce bölümü öğretmenleri tarafından sene başında seçiliyor.
Her iki okulun İngilizce Bölümü başkanları tarafından dönem sonunda ulaşmak istediğimiz hedefleri belirliyoruz.
Belirlenen hedefe ulaşmak için konuşulacak konular, yapılacak çalışmalar detaylandırılıp bir takvim oluşturuyoruz.
İki okul arasında ortaklaşa tespit edilen günler ve saatlerde internet üzerinden görüntülü görüşmeler başlıyor ve bunlar haftalık olarak bir sene boyunca devam ediyor.
Düzenli aralıklar ile okullardaki sorumlu öğretmenler karşılıklı projenin değerlendirmesini yapıyorlar. Amacımız projenin katılan öğrencilere daha fazla fayda sağlaması için her sene yenilikler yapmak, projeyi kuvvetlendirmek ve formatını daha da verimli hale getirmek.
Bir yılın sonunda bir “İngilizce Günü” organize ediyoruz. Öğrenciler, ailelerine ve sınıf arkadaşlarına eğlenceli bir İngilizce gösterisi yapıyorlar. Ayrıca her sene sonunda katılımcıların yorumları okullar ve Payda ile paylaşılıyor.
MUN (Model United Nations)
Payda öğrencilerimiz 2016 yılından bu yana her yıl Robert Kolej’in düzenlediği RCIMUN (Robert College International Model United Nations) konferansına katılıyorlar. MUN bir Birleşmiş Milletler simülasyonu olup her sene seçilen bir konu hakkında konuşmak üzere 500’ün üzerinde yerli ve yabancı öğrenci konferansa farklı ülkelerin Birleşmiş Milletler Delegeleri olarak katılıyorlar. Konferansın teması bir hafta boyunca çeşitli yönleriyle ve farklı açılardan tartışılıyor ve oylama ile ortak kararlar alınıyor. 50’den fazla lise bu organizasyona her yıl katılıyor.
Projemizin ilk üç yılında, Payda Mardin Fen Lisesinden 8-10 öğrenci, bir eğitmen eşliğinde delege olarak bu organizasyona katıldılar. 2019 yılında Payda olarak toplam 12 öğrenci ve iki eğitmen ile, Mardin Fen Lisesinin yanı sıra Ürgüp Tesan Fen Lisesinin de konferansa katılımı sağladık.
Konferanslarda konuşulan konulardan bazılarını “Su”, “Küresel Mülteci Krizi”, “Politik İnovasyon” ve “ Politik Polarizasyon” özetleyebiliriz.
2016’da Robert Kolej ve Mardin Fen Lisesi öğrencilerinin Okullar Konuşuyor Projesindeki çalışmaları sonucunda, İngilizcesi ilerleyen Mardinli öğrencilerimiz ve onlara destek veren Robert Kolej öğrenci ve öğretmenleri onları ve okullarını motive etmek amacıyla, İngilizcelerini daha etkin ve profesyonel bir ortamda kullanmalarını sağlayacak ortamı sunan bu konferansa davet ettiler. Buna katılabilmeleri için öğrenciler sıkı bir program hazırladılar ve karşılıklı 2-3 ay süresince Skype üzerinden birlikte çalıştılar.
Projede Robert Kolej’den bir öğrenci ile bir Payda öğrencisi eşleştirilerek çalışmalarını sağladık. İki öğrenci bir hafta boyunca konferansa beraber katıldılar ve sosyal olarak da birlikte hareket ettiler. Bu Konferansa farklı bölgelerden, ülkelerden katılan öğrencilerin kendi aralarındaki etkileşim tüm öğrencilere yeni ve güzel tecrübeler sağladı. Kendi aralarında ve kendi yaşıtlarından birçok şeyi, çok hızlı ve ilgi ile öğrendiklerini gördük. Konferansa katılımın Payda öğrencilerinin özgüvenini arttırdığını ve mülakat becerilerini geliştirdiğini gözlemlemekteyiz. Çoğu ilk defa resmi ve profesyonel bir konferans ortamında İngilizce konuşma heyecanını ve tecrübesini yaşıyor.
Nasıl Destek Verebilirsiniz?
Uluslararası standartlarda yapılan bu projenin hayata geçirilmesi için finansal destekte bulunabilirsiniz.
Öğrencilere internete bağlanabilecekleri tablet temin edilmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Öğrencilerin internet bağlantısı maliyetlerinin karşılanmasına destek verebilirsiniz.
Öğrenci ve refakatçi eğitmenlerin Mardin-İstanbul-Mardin veya Nevşehir-İstanbul-Nevşehir uçak biletlerinin teminine maddi destek sağlayabilirsiniz.
İstanbul’da Öğretmen Evi, Turizm Uygulama Oteli gibi uygun fiyatlarda konaklayan öğrencilerimizin konaklama maliyetlerine maddi destek sağlayabilirsiniz.
Projenin işleyişini iyileştirmek veya başka okullarda uygulanmasına ön ayak olmak için vaktinizi ayırabilirsiniz.
Robert Kolej, her sene öğrencilerimizin kişi başı 350 TL katılım masraflarını karşılıyor. Bu miktara konferans katılım ücreti ve öğlen yemekleri dahildir. Ayrıca her sene öğrencilerimize İstanbul gezisi ve Boğaz tekne turu düzenliyorlar.
Projeler ile ilgili gelişmeleri Etkinlikler ve Haberler‘den takip edebilirsiniz.